Zdrowe dania jednogarnkowe dla całej rodziny

Dania jednogarnkowe – kto je kocha? Z pewnością osoby, dla których istotna jest smaczna kuchnia, nie posiadające wiele czasu na przygotowywanie potraw i nie lubiące zmywać. Czyżby to była większość zabieganych rodziców?

Dania jednogarnkowe – jak sama nazwa wskazuje – przygotowywane są w jednym naczyniu. Jest to rozwiązanie, które nie tylko zaoszczędzi co najmniej godzinę dziennie poświęcaną dotychczas gotowaniu, ale również dobry sposób na wdrożenie w swojej rodzinie zdrowych nawyków żywieniowych. W daniach jednogarnkowych najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju kasze i ryż, które podczas duszenia nabierają optymalnej miękkości. To co ważne – obowiązkowy dodatek warzyw i ewentualnie ulubionego, dobrej jakości mięsa – indyk, królik, wołowina.

BLW i dania jednogarnkowe

Rozszerzanie diety dziecka należy rozpoczynać po skończonym szóstym miesiącu życia. Nie wcześniej.  Jeżeli planujemy wspólne posiłki z maluchem – warto rozszerzanie diety rozpocząć nie przecierami, ale metodą BLW – Bobas Lubi Wybór (Baby Led Weaning). Metoda ta polega na całkowitym ominięciu papek. Maluchowi, w ramach posiłku podaje się ugotowane kawałki miękkich warzyw, owoców, potem mięso itp. Po jakimś czasie, maluch z całą rodziną będzie mógł rozkoszować się pysznym i zdrowym obiadem z przepisu jednogarnkowego. To co dobre – w wielu przypadkach, wspólne jedzenie z dzieckiem automatycznie poprawia dietę rodziców. Mniej solą, staranniej dobierają produkty spożywcze i zawracają uwagę na wartości odżywcze poszczególnych składników. W takim wypadku zdrowa kuchnia przynosi profity nie tylko dziecku.

Co do garnka?

Atrakcyjnym i ekonomicznym aspektem  obiadów jednogarnkowych, to fakt że mogą stanowić  ratatouille z produktów, które obecnie znajdują się w lodówce. Duszenie sprawia, że większość warzyw staje się miękka i puszcza aromatyczny sok, który stanowi rodzaj naturalnego sosu, którego nie zagęszczamy mąką!

Dobrą bazą – podstawą takich dań są: kasza jaglana, kasza kuskus, ryż biały / brązowy / jaśminowy / basmati itp. kasza gryczana, jęczmienna, pęczak… wymieniać można w nieskończoność. Limitem jest wyłącznie wyobraźnia kucharza. Najpierw jednak warto podsmażyć lekko warzywa: buraki, cebulę, brokuły, kalafiora, dynię, paprykę, poszatkowaną kapustę, bakłażana, szparagi itp. Jeśli lubimy mięso, można dodać je na samym początku na rozgrzany na dnie garnka olej – zamyka  wtedy swoje włókna co sprawia, że jest soczystsze i bardziej miękkie.

Po krótkim czasie, wybrane produkty warto podlać wodą (lub bulionem warzywnym), chwilę dusić i dodać którąś z wyżej wymienionych  kasz, ryżu, soczewicy. To co istotne – kasza jest naturalnym wspomagaczem naturalnej odporności. Jeśli do dania doda się również odpowiednie przyprawy (czosnek – naturalny antybiotyk) i różnego rodzaju ziarna – otrzymuje się zbilansowany i treściwy posiłek dla całej rodziny – nawet najmłodszych. Nie trzeba bać się przypraw  dzieci lubią zdecydowane smaki – lepiej za to zaoszczędzić na soli.

Danie jednogarnkowe „robi się samo”. Wystarczy raz na jakiś czas sprawdzić temperaturę duszenia i zamieszczać zawartość naczynia. Najpopularniejszymi daniami jednogarnkowymi są:

  •  gulasz
  •  leczo
  •  tagine
  •  chili

Wiele ciekawych przepisów można znaleźć na stronach internetowych poświęconych gotowaniu. Obecnie panują trendy na  zdrowe i ekologiczne żywienie. Skorzystanie z wielu pomysłów na ciekawe dania jednogarnkowe, które będzie mogło jeść również dziecko nie powinno sprawić trudności.

Kuchnia MAMA SOS poleca – Rozgrzewające leczo z dynią

Składniki:

  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 mała dynia (może być piżmowa)
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • Pokrojone w kostkę 3 pomidory

W garnku rozgrzać łyżkę oliwy lub oleju kokosowego, zeszklić na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie wsypać soczewicę i warzywa. Zamieszać. Doprawić odrobiną soli, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Na koniec dodać pomidory. Zmniejszyć ogień i doprowadzić do zagotowania. Po tym czasie dusić leczo na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Aby dodać daniu oryginalnego smaku i aromatu można dodać szczyptę cynamonu. Łączny czas przygotowania nie powinien przekroczyć 45 minut.

Autor: Katarzyna Walczyk

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.