Pyłek pszczeli – cenny dar z ula. Bomba witaminowo-mineralna

Pszczoły najczęściej kojarzymy z miodem, jednak te niezwykle pracowite i pożyteczne owady produkują nie tylko miód. Choć jest on najbardziej powszechny i ogólnie znany, to inne wyroby pszczele, takie jak pyłek, kit, pierzga, mleczko czy wosk również są ogromnie wartościowe. Na szczególną uwagę zasługuje pyłek kwiatowy – niesamowity zastrzyk dla zdrowia. Pyłek bez wątpienia zastępuje syntetyczne kompleksy witaminowo-mineralne, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach i zabiegach. Od lat doceniany jest nie tylko przez pszczelarzy. Cenią go również fitoterapeuci i miłośnicy medycyny naturalnej.

JAK POZYSKIWANY JEST PYŁEK PSZCZELI?

Możemy zastanawiać się, jak pszczoły wytwarzają te wielobarwne granulki, zwane pyłkiem pszczelim lub pyłkiem kwiatowym. W okresie, gdy kwiaty produkują pyłek pszczoły zbierają go, by żywić nim larwy i małe pszczółki. Mieszają go z odrobiną miodu, śliny i nektaru. Jedna kuleczka pyłku zawiera ponad 100 000 maleńkich ziarenek pyłków pochodzących z różnych kwiatów. Duża zawartość białka oraz mikro i makroelementów w pyłku sprawia, że sprzyja on dobrej kondycji i prawidłowemu rozwojowi pszczół. Pszczelarze doskonale wiedzą, że pozyskując pyłek z ula nie mogą pozbawić owadów całkowicie tego surowca. Pyłek pozyskiwany jest od końca kwietnia do lipca. Czas pozyskiwania pyłku zależny jest od siły rodziny, warunków pogodowych i stanu pożytków.

CO CZYNI PYŁEK WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM?

Pyłek kwiatowy, pochodzący z różnych gatunków roślin jest bogaty w ponad 250 substancji czynnych. Stanowi źródło doskonale przyswajalnych związków biologicznych. Do głównych grup substancji w nim zawartych zalicza się:

  • białka;
  • aminokwasy;
  • lipidy;
  • witaminy – m.in. E, B, C i beta-karoten;
  • kwasy tłuszczowe;
  • cukry;
  • związki fenolowe;
  • biopierwiastki – m.infosfor, potas, magnez, wapń, sod, żelazo, mangan, miedź oraz cynk.

WAŻNE: Dzięki dużej zawartości dobrze przyswajalnego białka (od 13 do 40%) pyłek powinien być regularnie stosowany przez osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

KTO POWINIEN STOSOWAĆ PYŁEK PSZCZELI?

Ze względu na bogactwo składników aktywnych po pyłek może sięgnąć niemalże każdy, kto chce uzupełnić w naturalny sposób niedobory witaminowo-mineralne. Zalecany jest w przypadku dolegliwości takich, jak:

  • ogólne osłabienie – poprzez uzupełnienie niedoborów pyłek przywraca siły witalne i chęci do życia. Zawartość protein, węglowodanów i witamin z grupy B sprawia, że odzyskujemy siły fizyczne i psychiczne. Warto pamiętać, że odpowiedni poziom witamin z grupy B warunkuje prawidłowe funkcje układu nerwowego.
  • obniżona odporność – pyłek jest doskonałym wsparciem układu immunologicznego;
  • alergie – pyłek może okazać się pomocny w walce z sezonowymi alergiami. Warto przyjmować go jednocześnie z olejem z czarnuszki, gdyż w przypadku skłonności do alergii produkty te wykazują działanie synergistyczne.
  • zaparcia – jak wskazują badania, pyłek kwiatowy wywiera wpływ na skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego i jelit oraz reguluje ich perystaltykę;
  • anemia – pyłek zwiększa ilość czerwonych krwinek i żelaza w surowicy krwi;
  • krążenie – dzięki zawartości rutyny pyłek zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych;
  • oraz stany zapalne jamy ustnej i żołądka.

Ponadto, jak wskazują badania, pyłek kwiatowy stanowi doskonałe źródło antyoksydantów, które pomagają w leczeniu chorób takich jak:

  • nowotwory;
  • nadciśnienie;
  • cukrzyca;
  • dolegliwości sercowo-naczyniowe;
  • prostata;

WSPARCIE W ODTRUCIU ORGANIZMU

Pyłek kwiatowy okazuje się być pomocny u osób, które chcą w naturalny sposób wspomóc organizm w pozbyciu się toksyn. Zalecany jest osobom, które rzuciły palenie, odżywiały się niezdrowo, nadużywały alkoholu bądź spożywały sporą ilość leków. Dzięki właściwościom detoksykacyjnym pyłek chroni tkanki wątrobowe i przyspiesza ich regenerację.

CIEKAWOSTKA: Pyłek pszczeli, dzięki właściwościom adaptogennym poprawia nastój i samopoczucie. Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i obniża nerwowość (co jest istotne podczas rzucania nałogów). Zmniejsza objawy głodu nikotynowego i alkoholowego. Wspomaga leczenie nerwic i depresji, umożliwiając obniżenie dawek leków antydepresyjnych.

JAK STOSOWAĆ PYŁEK KWIATOWY?

By pyłek dał nam najwięcej korzyści, powinniśmy go rozpuścić w wodzie bądź w wodzie z miodem na kilka godzin przed spożyciem. Najlepiej przygotować go wieczorem, rozpuszczając łyżkę surowca w szklance letniej wody, a rano wypić. Wówczas przyswoi się najlepiej. Warto jednak pamiętać, by pyłek zmieszany z wodą wypić maksymalnie 9-10 godzin później.

PRZECIWWSKAZANIA DO STOSOWANIA PYŁKU KWIATOWEGO

Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania pyłku pszczelego jest alergia na miód, która występuje stosunkowo rzadko. W tym przypadku stosowanie pyłku może dać nieprzyjemne dolegliwości, jak ból gardła, świąd ciała czy pokrzywka.

Pan Robert w krótkim liście do redakcji zechciał podzielić się z nami swoimi spostrzeżeniami:

Zawsze byłem okazem zdrowia, jednak w ubiegłym roku dotknęły mnie problemy zdrowotne. Przepuklina pachwinowa się odezwała, początkowo chciałem to ukrywać, pracowałem dalej, przeciążyłem się, aż musiało skończyć się operacją. Po pierwszej było dość dobrze, szybko wróciłem do prac przydomowych, mimo że mówiono mi, bym się nie przeciążał. Uparty jednak byłem, pracowałem dalej. Na własne życzenie znów trafiłem na stół operacyjny. Potem już było trudniej dojść do siebie. Byłem bardzo słaby. Do mnie nie podobne, bo zawsze miałem werwę do pracy. Denerwowałem się, że muszę leżeć w łóżku, a to lato, działka, pomidory. Żona robiła wszystko, a ja miałem nerwy, że nie mam na nic sił. Sąsiad, mój dobry przyjaciel przyniósł mi pyłek pszczeli. Powiedział, bym stosował codziennie i powiedział, jak to robić. Przez pierwsze dni myślałem, że to jakaś bzdura. Nie czułem poprawy. Minął jednak tydzień, może 10 dni, a ja zarówno psychicznie, jak i fizycznie zacząłem czuć się silniejszy. Po miesiącu stosowania pyłku mogłem już sobie pozwolić na spacery z „kijkami” do lasu, jednak już nie przeciążam się jak dawniej. Pyłek wszedł mi „w krew”. Czuję się dobrze, choć mam już prawie 70 lat.

Warto pamiętać, że produkty wytwarzane przez pszczoły są niejednokrotnie o wiele bardziej wartościowe, niż leki syntetyczne. Pyłek kwiatowy to jeden z tych nielicznych darów natury, który ma tak wszechstronne zastosowanie. Jeśli mamy dostęp do produktów bogatych w witaminy, minerały oraz mikro i makroelementy pochodzenia naturalnego – korzystajmy z nich! To, co stworzone sztucznie nigdy nie będzie tak dobrze przyjęte przez nasz organizm, jak dary natury.

Kamila Małek 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.