Kuskus to kasza o wysokiej wartości odżywczej i niespotykanym smaku. Można ją zastosować do dań na słodko i słono. Jest to drobna kasza pszeniczna łatwa w przygotowaniu. Historia kuskus sięga 3 tysięcy lat p.n.e. W krajach muzułmańskich kasza była oznaką bogactwa oraz szczęścia. Jest to również przysmak kuchni północnoafrykańskiej Maroka, Algierii i Libii. Aktualnie kaszę kuskus można zakupić w wielu supermarketach. Dzięki jej łatwej dostępności możemy bez problemu wprowadzić ją do naszej diety.
Jak wytwarza się kuskus?
Kuskus pozyskuje się z pszenicy twardej durum i ma postać małych ziarenek. Produkuje się go granulując mąkę pszenną z wodą i dodatkami a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Kasza kuskus jest łatwa w przygotowaniu, więc doceniają ją osoby zapracowane. Wystarczy ją jedynie zalać wrzącą wodą a po paru minutach jest gotowa do spożycia. Można wykorzystywać ją do deserów jak również i dań obiadowych.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna kaszy kuskus na 100g produktu to 361 kcal, czyli dużo więcej w porównaniu do białego ryżu czy kaszy perłowej. Zawartość białka wynosi 13g jednak jest to białko niepełnowartościowe. Należy je, więc łączyć z produktami mlecznymi lub mięsnymi. Kuskus w swoim składzie zawiera także 75g węglowodanów i 1g tłuszczu. Warto także wspomnieć, ze tego typu kasza zawiera dużo manganu, niacyny i witaminy B3.
Kuskus i jego wartości odżywcze
Kuskus jest lekkostrawną kaszą, która nie podrażnia żołądka. Osoby chore na cukrzycę mogą go spożywać sporadycznie ze względu na indeks glikemiczny, który po ugotowaniu wynosi 65. Wszystkie potrawy przygotowane w oparciu o tego rodzaju kaszę są smaczne oraz bardzo sycące. Kuskus można podawać również dzieciom, które nie lubią gruboziarnistych odmian kasz.
Kuskus źródłem selenu
Jednym z ważniejszych składników kaszy kuskus jest selen. Ten pierwiastek występuje w niewielu potrawach a jego działanie zapobiega miażdżycy, zawałom serca, udarom oraz występowaniu niektórych odmian raka. Jedna porcja kaszy kuskus to aż 60% zapotrzebowania dziennego na selen u dorosłego człowieka. Dzięki czemu pomaga zwalczać działalność wolnych rodników i wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo selen utrzymuje w dobrej kondycji mięśnie i spowalnia proces starzenia.
Dzięki wprowadzeniu kuskus do naszej diety możemy być pewni, że inwestujemy w zdrowie oraz lepsze samopoczucie. Lekkostrawna i bogata w liczne składniki kasza to doskonały dodatek do wielu potraw jak również i deserów. Z tego względu warto nią częstować również swoich bliskich i znajomych.
Jedyna kasza której nie lubię – fakt jest zdrowa ale wizualnie mi nie pasuje
Kasza Kuskus to dobry zamiennik dla ryżu w potrawach jednogarnkowych. Kuskus świetnie komponuje się z baraniną i curry. Do tego sałata z zielonych pomidorów i wino – PYCHOTA
Kuskus kuskus kuskus zajebisty