Rozgrzewające menu – dlaczego warto jeść zupy

Są zdrowe, dostarczają organizmowi sporą porcję witamin, rozgrzewają, można je bardzo szybko przygotować. Zupy, to nieodzowny element nie tylko zimowego menu, powinien jeść je każdy, kto dba o zdrowie i chce wzmocnić swoją odporność. Zupa, to prawdziwy zastrzyk energii dla wychłodzonego ciała.

Jeśli w naszym menu brakuje przynajmniej jednego, ciepłego posiłku jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia, bowiem niskie temperatury osłabiają układ odpornościowy i trudniej jest mu walczyć z infekcjami.

Nasze zdrowie zależy od tego co jemy. Doskonałe chłodniki, zupy owocowe i sałatki, lepiej odstawić i poczekać z ich jedzeniem na cieplejsze dni, zimą najlepiej sięgać po różnego rodzaju zupy. Szybko dają uczucie sytości i zaspakajają pierwszy głód.

Zupa to idealne danie dla osób zabieganych.

W kilkanaście minut można ją przygotować z mrożonki. Lepiej unikać zup w proszku, zupek chińskich i kostek rosołowych, ponieważ są pozbawione jakichkolwiek witamin i minerałów. Aby uniknąć używania polepszaczy smaku, wywar do zupy można przygotować na chudym mięsie z dodatkiem przypraw: ziela angielskiego, liścia laurowego.

Zupy nie tuczą, ale są sycące. Czysta porcja zupy jarzynowej zawiera około 100 kalorii. Dopiero po dodaniu makaronu, czy ryżu, jej kaloryczność wzrasta. A w przypadku dodawania zasmażek, fundujemy sobie bombę kaloryczną, już nieco mniej zdrową. Dietetycy radzą, aby śmietanę do zupy zastąpić jogurtem, jeśli już musimy czymś zupę zaciągnąć. Tłuste i zawiesiste zupy, typu żurek czy barszcz, są ciężkostrawne i od czasu do czasu mogą sobie na nie pozwolić osoby pracujące fizycznie.

Połączenie warzyw, chudego mięsa, kaszy, sprawia że zupa staje się daniem pożywnym i zdrowym. Znajdziemy w niej żelazo, magnez, potas, fosfor i wapń – niezbędny budulec kości i zębów. Jeśli do zupy dodamy marchew, dostarczymy organizmowi witaminę E i beta-karoten, składniki które walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie sie komórek. W wywarze mięsnym jest białko i tłuszcz, które pomagają przyswajać witaminy A, D, E i K. Jeśli gotujemy krupnik z kaszą dostajemy sporą porcję węglowodanów.

Dodanie do zupy czosnku i cebuli, wzmacnia układ odpornościowy. Wszyscy chyba wiedzą, że dobrym lekiem na przeziębienie jest rosół, ugotowany na mięsie kury z wolnego wybiegu. Cysteina, wchodząca w skład mięsa drobiowego, uwalnia się podczas gotowania i ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny, a dodatkowo zawarty w rosole kolagen ma dobroczynny wpływ na skórę – uelastycznia naczynia krwionośne.

Natomiast zupa pomidorowa dostarczy nam likopen i potas, ten ostatni ma właściwości obniżające ciśnienie krwi. Likopen zaś, to przeciwutleniacz, który reguluje poziom złego cholesterolu.

Zupy pomagają także uzupełnić braki płynów. W ciągu dnia powinniśmy przyjąć ich przynajmniej dwa litry, ale zimą trudno wlać w siebie taką ilość czystej wody. Braki można uzupełnić zjedzeniem zupy.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.