Dieta w ciąży – Co jeść, czego nie spożywać

Ciąża jest jednym z najpiękniejszych okresów w życiu każdej kobiety. Bowiem nosi wówczas w sobie nowe życie, które w przyszłości przyjdzie na świat. Kobieta czuje się odpowiedzialna za to życie, ponieważ tak naprawdę to od niej i jej odżywiania się będzie w bardzo dużej mierze zależało jak będzie rozwijało się dziecko w łonie matki. Dlatego też dieta w ciąży odgrywa bardzo dużą rolę.

Co jeść kiedy jest się w ciąży?

Wiele kobiet obawia się, że jeśli będą w ciąży to będą musiały zrezygnować z wielu potraw i produktów, jakie tak bardzo lubią. Okazuje się jednak, że nie jest to do końca prawdą, ponieważ lista rzeczy, których należy unikać będąc w ciąży nie jest zbytnio długa i można bez najmniejszego problemu się do niej dostosować. Podstawowa zasada jedzenia jest taka, żeby niektóre produkty, które mają mniej cennych składników odżywczych po prosty spożywać w mniejszych ilościach, a te które mają więcej składników odżywczych spożywać w większej ilości niż dotychczas.

Dieta w ciąży powinna być bogata w mięso. To też zaleca się, aby drób gościł codziennie w jadłospisie ciężarnej, jednakże w niezbyt dużych ilościach. Mięso bowiem jest doskonałym źródłem żelaza, na które w ciąży zapotrzebowanie jest praktycznie dwukrotnie większe. Dobrym źródłem żelaza są także ryby. Toteż i o nich nie należy zapominać w jadłospisach ciężarnej. Pamiętać należy jednak o tym, żeby zarówno mięso jak i ryby nie były jedzone surowe w postaci na przykład tatara albo sushi, ponieważ istnieje ryzyko zakażenia się toksoplazmą bądź też listeriozą.

Kolejną rzeczą, której nie można pominąć w jadłospisie ciężarnej są warzywa i owoce. W ciąży zwiększa się bowiem praktycznie o połowę zapotrzebowanie na składniki mineralne oraz witaminy, jakie znajdują się w dużych ilościach właśnie w warzywach i owocach. Aby jednak zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i składniki mineralne zostało spełnione, należy spożywać zarówno różne owoce jak i warzywa.

Następnym produktem, jaki jest niezmiernie ważny zarówno dla ciężarnej jak i jej dziecka są węglowodany złożone, czyli takie, które występują w ziemniakach, ryżu, produktach zbożowych, kaszach oraz owocach i warzywach. Dlatego też powinniśmy o nich pamiętać w codziennej diecie.

Kobieta w ciąży powinna zwrócić także uwagę na oleje, które spożywa, gdyż zaleca się ciężarnej jedynie spożywanie olejów roślinnych, ponieważ zawierają one wiele witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega sześć, które są potrzebne do właściwego rozwoju płodu. Wśród tych olejów największym uznaniem cieszy się jednak oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy, olej sojowy i olej słonecznikowy.

Czego nie spożywać będąc w ciąży?

Dieta w ciąży wymaga jednak pewnych wyrzeczeń. Jeśli kobieta tylko się dowie, że jest w ciąży to powinna jak najszybciej zrezygnować ze spożywania jakiegokolwiek alkoholu. Nawet jeśli to jest lampka wina do obiadu. Warto także zrezygnować z jedzenia w większej ilości wątróbki, ponieważ zbyt duża ilość witaminy A w organizmie zwiększa ryzyko wad rozwojowych u dziecka. Nie powinno się także pić surowego mleka oraz wytworzonych z niego serów, gdyż mogą zawierać bakterie, jakie są groźne dla ciąży. Także jeśli ktoś pali papierosy to powinien czym prędzej rzucić palenie, ponieważ jest to bardzo niezdrowe dla dziecka. Dobrze by było jakby kobieta w ciąży ograniczyła także spożywanie kawy, gdyż kofeina w dużych ilościach nie jest wskazana. Nie należy także przesadzać z ilością spożywanego błonnika, ponieważ zbyt duża jego ilość w organizmie nie jest mile widziana w ciąży.

To czy dieta w ciąży będzie odpowiednia zależy tak naprawdę od ciężarnej, gdyż nikt nie jest w stanie jej pilnować co je. To właśnie kobiecie w ciąży powinno najbardziej zależeć na tym, aby jej przyszłe dziecko zdrowo się rozwijało i miało poprzez stosowaną przez nią dietę zapewnione wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Odpowiednia dieta w ciąży zwiększa bowiem w dużej mierze przyjście na świat zdrowego dziecka. Warto jest więc ją stosować.

Autor: Katarzyna Drab

1 komentarz

  1. Anonim Odpowiedz

    Dieta wcale nie musi byc „bogata w mieso”. A jezeli przyszla mama nie bedzie prawidlowo sie odzywiac, jej dieta nie bedzie zbilansowana to tylko ona – nie dziecko bedzie narazona na niedobory. Zeby dziecko w lonie matki bylo narazone na jakiekolwiek ubytki zwiazane ze zmniejszona podaza witamin i substancji odzywczych kobieta musialaby albo glodowac, albo jesc wyjatkowo niezdrowo – fastfoodowo. A gdzie kwasy DHA? Sa wyjatkowo istotne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.