Pietruszka w Twoim Ogrodzie: Porady dotyczące uprawy

Pietruszka to warzywo cenione za smak i niepowtarzalny aromat. Szerokie zastosowanie kulinarne i wartości odżywcze pietruszki są powodami, dla których często wybieramy ją do wyhodowania we własnym ogrodzie. Liczne odmiany, podzielone wedle zastosowania. Zarówno pietruszka naciowa, jak i korzeniowa są godnymi uwagi składnikami codziennej diety. Jak zająć się ich uprawą, by była skuteczna, odpowiemy w naszym krótkim poradniku.

Skąd pochodzi i jak wygląda pietruszka?

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) z rodziny selerowatych. W naturze jest spotykana a Afryce, na Bałkanach i na Wyspach Kanaryjskich. Do Europy zawitała w XVI wieku. Od tamtej pory stała się popularnym warzywem, chętnie uprawianym w przydomowych warzywnikach. Częścią użytkową pietruszki mogą być korzenie spichrzowe lub liście. Botanicznie pietruszka jest gatunkiem dwuletnim, co oznacza, że pierwszym roku wyrasta i gromadzi zapasy, a w drugim wydaje nasiona. W uprawie wystarczy jeden sezon, by zebrać jej korzenie lub listki.

Korzenie pietruszki są podłużne, w kształcie stożkowate, o białym lub kremowym miąższu. Mocny, przyjemny aromat pietruszki wynika z obecności specyficznych olejków eterycznych. Licie pietruszki, czyli popularna natka, są osadzone na długich ogonkach. Blaszki podzielone są na mniejsze, trójkątne listki o ząbkowanych brzegach. Ich aromat jest równie silny, jak w przypadku korzeni. Jeśli zostawimy pietruszkę na grządce do następnego sezonu, należy spodziewać się, że wypuści wysoką łodygę z baldachem drobnych, zielonożółtych lub białych kwiatuszków. Po jej przekwitnięciu roślina wyda nasiona. Odkryj najlepsze nasiona do rozpoczęcia uprawy: przegląd naszych rekomendowanych odmian.

Powody, dla których warto mieć pietruszkę w ogrodzie

Zarówno pietruszka korzeniowa, jak i naciowa to wysoko odżywcze warzywo. Jest doskonałym źródłem witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Olejek eteryczny zawarty w pietruszce ma właściwości lecznicze. Spożywanie korzenia i naci pozwala na poprawę funkcjonowania układu moczowego  Inne składniki, takie jak potas, magnez i żelazo znakomicie wpływają na układ krążenia oraz są pomocne w pozbyciu się anemii. Nać pietruszki jest bogata w witaminy A i C. Już niewielkie ilości natki wpływają pozytywnie na poprawę, wzroku, procesów trawiennych i odporności organizmu.

Poza tym nać jest antyseptyczna, obfitująca w błonnik pokarmowy. Do całej gamy właściwości prozdrowotnych dochodzą walory kulinarne pietruszki. Bez z tego warzywa trudno wyobrazić sobie niektóre dania. Aromat pietruszki jest niezbędny w zupach, mięsach, sałatkach i potrawach rybnych. Intensywny smak natki to wyśmienity składnik sosów, sałatek, surówek i farszy. Soczyście zielony kolor natki i jej ozdobna forma stanowią jedną z najprostszych dekoracji  na talerzach i półmiskach. Chcesz wiedzieć, gdzie kupić doskonałe nasiona pietruszki? Zajrzyj tutaj.

Pietruszka

Jak uprawiać pietruszkę?

Uprawa pietruszki zaczyna się w momencie wyboru stanowiska. Powinno słoneczne, z przepuszczalnym, żyznym i wilgotnym podłożem. Gleba nie może być kamienista, kwaśna, podmokła, zaskorupiająca się. Pietruszka należy do warzyw stosunkowo odpornych na chłód, co jest zaletą w naszym klimacie. Temperaturą optymalną do wzrostu korzeni  jest 16-18 stopni Celsjusza, co stanowi niezbyt wygórowane wymagania. Z tego właśnie powodu, nasiona można wysiewać już wczesną wiosną, na przełomie marca i kwietnia.

Głębokość siewu to 1,5-2 cm. Rzędy ustalamy co 20-30 cm. Po przerywce siewki pozostawiamy w odległości 4-6 cm. Kiełkowanie pietruszki jest powolne. Aby nie zdeptać grządek, zalecany jest siew z rzodkiewką, która szybko wzejdzie i wyznaczy zagonki. Dla niecierpliwych ogrodników mamy poradę na przyspieszenie uprawy. Nasiona pietruszki można podkiełkować, przez moczenie ich w wodzie. Po dobie w kąpieli, nasiona przetrzymuje się na podstawkach lub papierowych ręcznikach. Łatwiejszą metodą jest okrycie miejsca wysiewu folią lub agrowłókniną.

Co z pielęgnacją pietruszki?

Siewki pietruszki wymagają regularnego pielenia, nawadniania oraz nawożenia, jeśli pominęliśmy je, przygotowując podłoże. Są to podstawowe zabiegi, dzięki którym nasza uprawa odniesie sukces. Odpowiednio podlewana pietruszka wykształca ładne, zdrowe i nierozwidlone korzenie. Ilość wody powinna być dostosowana do podłoża, warto korzystać przy tym z wilgotnościomierza. Usuwanie chwastów i spulchnianie podłoża, to zabiegi, które można z powodzeniem połączyć. Przydadzą się nam do tego różnego rodzaju mini motyczki i kultywatory. Do nawożenia pietruszki, czy to korzeniowej, czy listkowej najlepiej wykorzystać dobrze rozłożony kompost.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.