Złota szóstka – 6 produktów, które zwiększą odporność dziecka

Czy wiesz, że aż 70 % komórek układu odpornościowego znajduje się w przewodzie pokarmowym? Właśnie z tego powodu dieta jest pierwszym krokiem do budowania naturalnej odporności malucha. Sprawdź, które produkty wspomogą Cię w jej rozwijaniu!

Czy wiesz, że aż 70 % komórek układu odpornościowego znajduje się w przewodzie pokarmowym? Właśnie z tego powodu dieta jest pierwszym krokiem do budowania naturalnej odporności malucha. Sprawdź, które produkty wspomogą Cię w jej rozwijaniu! Więcej ciekawych porad znajduje się na blogu internetowym > pediatra Poznań.

Olej lniany

Wystarczy już pół łyżeczki oleju lnianego dziennie, by zmniejszyć ryzyko infekcji oddechowych u dzieci. Zawdzięczamy to wysokiemu stężeniu kwasów tłuszczowych omega-3 budujących odporność poprzez stymulację fagocytów – białych krwinek pochłaniających bakterie. Olej powinien być podawany zawsze na zimno. Można dodać go do owsianki, koktajlu lub jogurtu.

Czosnek

Legendy mówią, że broni przed wampirami. W rzeczywistości pomaga chronić przed równie groźnymi wrogami – wirusami, bakteriami, a także pasożytami. Świeży czosnek zawiera allicyny, czyli substancje antybiotyczne silniejsze w działaniu nawet do penicyliny. Spożywany w czasie przeziębienia przyspiesza powrót do zdrowia. Wykazuje także działanie profilaktyczne. Dlatego warto, by pojawiał się w diecie Twoich domowników, łącznie z dziećmi.

Cebula

Cebula zawiera bogactwo fitonocydów. To naturalne substancje bakteriobójcze. Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale to także cenne źródło witaminy C. Poza dodawaniem do jedzenia, możesz szybko i bez trudu wykonać syrop z cebuli wzmacniający organizm, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Drobno posiekaną cebulkę należy zasypać cukrem lub ksylitolem bądź zalać miodem. Całość zostawić na kilka godzin pod przykryciem.

W tym czasie cebula puści sok gotowy do spożycia. Nie martw się o wybredne podniebienie Twojego niejadka. Syrop smakuje całkiem nieźle!

Kasza jaglana

Zawiera całe mnóstwo witamin z grupy B, lecytynę, żelazo, wapń, potas, tryptofan i wiele innych cennych składników. Jeśli dziecko jest chore, przygotuj dla niego jaglankę. To nie tylko pożywny posiłek, dodający energii na cały dzień, lecz także pomoc w zwalczaniu infekcji.

Imbir

To niezbyt ładne i niepozorne kłącze chowa w sobie moc zwalczania bakterii chorobotwórczych. Dobrze wpływa też na ukrwienie organizmu i układ trawienny. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Imbir wzmacnia organizm i poprawia naturalną odporność. Staraj się przemycać do posiłków chociaż odrobinę tej niezwykłej przyprawy. Ma intensywny smak i działanie rozgrzewające, więc lepiej nie przesadzać z jej ilością.

Kapusta

Główka kapusty kryje w sobie bogactwo witaminy K oraz C, E, potasu, beta karotenu, kwasu foliowego i błonnika. Zawiera także sporo siarki, która działa odkażająco na drogi oddechowe. Jej włączenie na stałe do diety, w dowolnej postaci, wspiera naturalną odporność organizmu dużych i małych.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.