Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw. Jest uprawiana niemal na całym świecie. Od jedzenia surowej cebuli nie odstręcza nawet jej nieprzyjemny zapach oraz ostry smak Czemu zawdzięcza ona swe powodzenie? Cebula jest używana nie tylko do celów kulinarnych, ale również uważana za jest za bardzo skuteczne lekarstwo na niektóre choroby, w tym przede wszystkim na przeziębienia. Najbardziej popularny lekarstwem jest syrop z cebuli.
Prozdrowotne właściwości cebuli
Od pięciu tysiącleci cebula obecna jest w codziennej diecie. Przez wieki często używana była w medycynie ludowej, na przykład jako lek na bóle reumatyczne. Zalecane jest również jej spożywanie przy problemach trawiennych, przy nadciśnieniu, a nawet jako lek na wrzody i kaca. Głównie jednak cebula jest stosowana jako antidotum na przeziębienie z uwagi na zawartość:
- witaminy C;
- bakteriobójczych substancji, które potrafią pokonać bakterie nawet te odporne na antybiotyki;
- takich minerałów jak siarka, krzem, magnez, cynk, które wzmacniają odporność organizmu.
Syrop z cebuli – od babci po lekarza
Zapewne większość z nas zna smak syropu z cebuli. Jest to słodycz zmieszana z ostrym oraz niezbyt lubianym przez dzieci smakiem tego warzywa. Do tego jeszcze dochodzi niemiły zapach. Dla dzieci jest to niezbyt przyjemne wspomnienie. Jednak kolejne pokolenia przygotowują swojemu potomstwu taki lek, aby „zdusić” przeziębienie w samym zarodku. Gdy tylko pojawia się kaszel i katar, kiedy konieczne jest odkrztuszanie wydzieliny oraz oczyszczanie dróg oddechowych to pomocny jest syrop z cebuli. Nie jest to tylko sprawdzona przez wieki mądrość ludowa. Korzystne działanie syropu z cebuli potwierdzają wszyscy lekarze. To właśnie oni zlecają matkom przygotowanie tej mikstury.
Przepis na syrop z cebuli
Przepis na syrop z cebuli jest bardzo prosty. Niezbyt ważne są proporcje składników, a same składniki są tylko dwa: cebula oraz cukier.
Cebulę należy drobno pokroić oraz zasypać cukrem. Można w naczyniu (koniecznie z przykryciem) ułożyć warstwę cebuli oraz przesypać cukrem, potem znów kolejną warstwę cebuli itd. Można też wymieszać łyżką cebulę z cukrem. Cukier może być zastąpiony miodem. Możemy też dodać trochę soku z cytryny. Po około 5 godzinach cebula puszcza sok, który można podać chorej osobie.
Taki syrop może być przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie, jednak z pewnością przeziębienie ustąpi wcześniej. Na jedną terapię wystarczający jest sok z dwóch cebul. W razie potrzeby można przygotować kolejną porcję syropu.
Skuteczne lekarstwo także dla dzieci
No cóż, syrop z cebuli nie smakuje dzieciom, zwłaszcza wtedy kiedy gdy znają smak syropów o smaku poziomkowym lub truskawkowym, które zdecydowanie jest łatwiej przełknąć. Ale – jak kiedyś mawiano – im gorszy smak lekarstwa to tym lepiej ono działa. W przypadku mikstury z cebuli bardzo ważne jest, iż syrop nie zawiera chemicznych dodatków. To samo zdrowie, a lekarze pediatrzy to potwierdzają.
Jak dawkować syrop z cebuli?
W przypadku leczenia bardzo małych dzieci warto poradzić się lekarza w sprawie dotyczącej dawkowania syropu z cebuli. Jednak zwykle zaleca się dawkowanie po łyżeczce 2-3 razy dziennie. Natomiast dawkowanie syropu z cebuli dla dorosłych to trzy razy dziennie po łyżce.
Autor: Ewelina Rzonca
Pingback: Sposoby na przeziębienie − pokonaj jesienną chorobę! - Magazyn Fakty